Wat is een vuurtafel 

We hebben allemaal geweldige herinneringen aan het zitten rond een houtgestookt kampvuur met onze vrienden en familie tijdens een kampeertrip. Het kampvuur was de plek waar iedereen samenkwam en verhalen vertelde over de gebeurtenissen van de dag, lachend en ontspannen. De geur van houtrook roept bij velen van ons een positieve emotie op, vaak zelfs vele jaren nadat we zijn teruggekeerd van onze laatste kampeertrip. Maar houtvuren hebben een paar nadelen, namelijk de rook, de puinhoop en het algemene ongemak van dit alles. De oplossing is een gasgestookte vuurtafel.

 

Een vuurtafel is een inbouw gashaard verzonken in een grote massieve tafel. Deze tafel is in verschillende vormen verkrijgbaar (vierkant, rechthoek, rond, ovaal) en met name geschikt voor gebruik op het terras of in de tuin. De tafel is aan alle kanten gesloten zodat de centraal geplaatste inbouwbrander netjes wegvalt voor het oog en een gasfles er in veel gevallen onderin opgeborgen kan worden. De gashaard brandt normaal gesproken namelijk op propaan- of butaangas. U kunt deze standaard gasflesjes (10L) gewoon bij u in de buurt bij een bouwmarkt en/of tankstation kopen.

 

Vuurtafels van verschillende materialen

De buitenzijde van de vuurtafel was bij de introductie van de allereerste modellen eigenlijk altijd van composiet. Composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten zoals  vezelversterkte kunststoffen en lijkt voor het oog op beton. Zo is het dus net alsof u een zware betonnen tafel met haard in uw tuin heeft staan, maar in werkelijkheid bedraagt het gewicht van een vierkante tafel bijvoorbeeld maar 45 kg. Bijkomend voordeel van composiet is bovendien dat het bestand is tegen extreme warmte of kou. De vuurtafel kan dus prima het hele jaar door buiten blijven staan.

Tegenwoordig zijn er veel meer keuzemogelijkheden. Naast de vuurtafels van composiet zijn er nu ook tafels verkrijgbaar die aan de buitenzijde zijn afgewerkt met prachtig teakhout, douglas hout of steigerhout. Maar ook een vuurtafel van vuurtafel cortenstaal behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden. Wat echter niet verandert is de sfeervolle gashaard in het midden van de tafel.

 

Enjoyfires

 

Een aangename warmte met een vuurtafel op gas

De vuurtafel geeft ook een aangename warmte af. Een ding om in gedachten te houden is dat je ervoor zorgt dat je tenminste 1 volle reserve tank ergens hebt opgeslagen, voor het geval de tank onder je vuurtafel opraakt. Er is geen teleurstellender gevoel dan te willen ontspannen rond het vuur, maar op dat moment zonder gas komen te zitten is geen optie! 

Als u een reservetank heeft, kunt u de lege tank verwijderen en deze in ongeveer 1-2 minuten vervangen door een nieuwe tank. Een volle, standaard propaantank gaat ongeveer 9-10 uur mee in een vierkante vuurtafel, en 8-9 uur in een rechthoekige vuurtafel.

Het vermogen van de vuurtafels ligt gemiddeld genomen tussen de 8 en 19,5 kW waardoor de ene tafel aanzienlijk meer warmte afgeeft dan de ander. Dit verschilt  per merk. Het is interessant om te zien dat onze klanten ons vertellen dat ze hun vuurtafel zelden hoog branden, dus hun tank gaat veel langer mee.

 

Confortabel in gebruik

De gashaard betreft een RVS-brander die decoratief wordt gecamoufleerd met lavastenen en (keramische) houtblokken. Deze zijn in de meeste gevallen standaard bij de vuurtafel inbegrepen en geven een heel realistisch haardvuur.

Het gebruik van de gashaard is echt kinderspel. De brander bevat een slang met gasdrukregelaar die eenmalig op de gasfles gedraaid dient te worden. Daarna is het bij ieder gebruik van de vuurtafel een kwestie van de gasfles opendraaien en de gashaard door middel van de elektronische ontsteking te ontsteken. U bepaalt zelf de hoogte van de vlam door gebruik van de draaiknop, die samen met de knop voor de ontsteking is verwerkt in een handig bedieningspaneel aan de buitenzijde van de vuurtafel.

De gasfles kan bij een aantal vuurtafels overigens onderin de tafel worden opgeborgen. Deze plaatst u dan simpelweg achter een afsluitbaar luik. Bij andere vuurtafels (deze zijn overal het algemeen wat lager), staat de gasfles buiten de tafel en is het aan u om deze enigszins uit het zicht te zetten. Een praktische oplossing hiervoor is de zogenaamde bijzettafel/enclosure. Dit is een soort opbergbox in hetzelfde materiaal als de vuurtafel. De enclosure heeft aan de bovenzijde een deksel die u kunt verwijderen voor het plaatsen van de gasfles. Met de deksel erop is het vervolgens een decoratieve bijzettafel. U slaat hiermee twee vliegen in één klap: de gasfles uit het zicht en meer afzetruimte bij de vuurtafel om bijvoorbeeld een gezellig schemerlampje of een windlicht te plaatsen.

 

 

vuurtafel

 

Accessoires voor vuurtafels

De vuurtafel is uit te breiden met allemaal leuke en praktische accessoires. Zo kunt u de tafel bijvoorbeeld voorzien van een glazen ombouw. Dit oogt niet alleen stijlvol, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor wat extra veiligheid wanneer er kinderen of huisdieren rondlopen.

Om extra afzetruimte te creëren zijn side tables verkrijgbaar. Dit is eigenlijk gewoon een set van twee planken die door middel van een paar beugeltjes aan de zijkanten van een vuurtafel bevestigd kunnen worden. U kunt er uw glas of een schaaltje met hapjes op kwijt.

De vuurtafels zijn ook uit te breiden met een grillplaat of pizzasteen. Zo heeft u direct de mogelijkheid tot buitenkoken. De grillplaat is niet echt geschikt om er een complete barbecue op te organiseren, maar gezellig tijdens de borrel een paar satéstokjes of Gamba’s grillen is géén enkel probleem en natuurlijk erg gezellig!

Hoewel het aantal accessoires inmiddels groot is en we hier niet alle artikelen de revue kunnen laten passeren, is de wijnkoeler van Happy Cocooning ook nog wel een leuk item om even te benoemen. De wijnkoeler wordt op dezelfde wijze als de side tables aan de zijkant van de vuurtafel gehangen. Daarna is het alleen even wat ijsklontjes erin en uw flesje wijn wordt heerlijk koel gehouden.

 

Vuurtafel kopen?

Een vuurtafel is in de regel best wel een uitgave, maar u zult er jarenlang plezier van hebben. Zeker onder een veranda of overkapping is de vuurtafel heel het jaar door te gebruiken en vormt het keer op keer een uitnodigende plek om gezellig met vrienden en familie plaats te nemen. Warmte en gezelligheid gegarandeerd!

We hebben geprobeerd hierboven wat relevante informatie rondom vuurtafels te geven. Omdat de mogelijkheden, maar ook de keuze uit verschillende merken, modellen en materialen, inmiddels zo groot is, is het belangrijk dat u zich vooraf goed informeert.

Bij Onlinetuingigant.nl verkopen we vuurtafels van gerenommeerde merken als Happy CocooningEnjoyfires en Easyfires. Een enorm aanbod waarbij er altijd wel een exemplaar is te vinden dat aansluit op uw wensen en behoeften.

Heeft u inmiddels een specifiek model in gedachten, dan kunt u de vuurtafel gewoon online bestellen.